Want “je bent niet ziek, je hebt dorst”
Water zou standaard in de medicijnkast in Nederland moeten voorkomen. Je zult je wel afvragen waarom ik een blog over water schrijf. Het is (bijna) altijd voorhanden, we kunnen het uit de kraan halen of uit flessen in de supermarkt.
In de ban van dr. F. Batmanghelidj
In de afgelopen maanden ben ik in de ban geraakt van boeken en onderzoeken over de kracht van water. Vooral de uitspraak van dr. F. Batmanghelidj “Je bent niet ziek, je hebt dorst!” maakte mij nieuwsgierig. Veel klachten kunnen volgens deze Iraanse arts het gevolg zijn van uitdroging. Dit goedkope medicijn is in ieder huis in Nederland in overvloed aanwezig, maar wordt vreemd genoeg vaak vergeten.
Omdat ik van simpele oplossingen houd
Toen ik startte met ondernemen in 2009 was mijn doel om mensen die ik ontmoet te helpen in hun persoonlijke ontwikkeling. Zodat ze lekker kunnen genieten van het leven. Zo staat het ook nog op mijn website. In de afgelopen maanden ben ik tot de ontdekking gekomen dat het nog specifieker mag; de wereld om mij heen een stuk mooier maken en mensen laten stralen. Er zijn al zoveel mensen die aan het overleven zijn met allerlei lichamelijke klachten tot gevolg. Als ik ervoor kan zorgen dat een aantal mensen (weer) gaan stralen, dan heb ik mijn doel bereikt. En dan het liefst met simpele maar zeer effectieve middelen. Water staat voor mij op nummer 1!
Wat jij nog niet weet over water
Ik ga je niet vertellen dat ons lichaam voor 75% uit water bestaat. Of dat we water nodig hebben om ons lichaam van voeding te voorzien, afval stoffen af te voeren en dat soort zaken. DIT zijn zaken die je echt nog niet wist, totdat je deze blog las:
1. Een droge mond is niet het signaal van een watertekort
Normaliter zorgt het lichaam dat er voldoende speeksel wordt geproduceerd, ook al is er te weinig water. Met een dropje krijg je bijvoorbeeld weer speeksel in je mond, maar het benodigde water wordt dan aan andere organen of weefsels onttrokken.
2. De drang om water op te nemen is niet ons hele leven werkzaam
Naarmate we ouder worden verliezen we ons dorstgevoel en vergeten we om genoeg te drinken. Het gevolg is dat cellen van vitale organen uitdrogen.
3. Geen enkele vloeistof kan water vervangen
Water wordt vaak vervangen door frisdranken, vruchtensappen en melk. Frisdranken bevatten cafeine, suiker en kunstmatige zoet-, kleur-, geur- en smaakstoffen. En de sappen en melk kun je beter beschouwen als voeding of vulling.
4. Uitdroging van het lichaam heeft vele gedaanten
Net zoveel manieren eigenlijk dan het aantal ziektes die de medische wereld heeft ontdekt. Juist dit punt heeft mij aan het denken gezet. Want er zijn veel organisaties en bedrijven die zich vooral richten op het bestrijden van de symptomen achteraf in plaats van het primair voorkomen ervan.
5. De ongekende kracht van water
Nog meer redenen om iedere dag voldoende water te drinken:
* Water verlaagt de kans op hartinfarct en beroerte
* Water voorkomt verstoppingen; er is geen beter laxeermiddel
* Water is nodig voor de hormoonproductie bijv. melatonine(slaaphormoon)
* Water ondersteunt het immuunsysteem bij het bestrijden van infecties
* Water voorkomt hoge bloeddruk
* Water maakt de huid gladder en vermindert het effect van veroudering
Al deze feiten zijn gebaseerd op wetenschappelijke publicaties. Dus ik daag je uit om een paar ‘Watertips’ hieronder uit te proberen.
4 Tips voor een waterrijk leven
Bij iedere tip zal ik in het kort vermelden wat het voordeel ervan is:
Tip 1: Lauw water drinken direct na het opstaan
Water drinken als je net bent opgestaan heft het tekort op ontstaan door het slapen en het bereidt de spijsvertering voor op het voedsel wat komen gaat. Start met twee glazen water. Bij voorkeur lauw water, zodat je lichaam het niet eerst nog op temperatuur hoeft te brengen. Dat kost direct weer energie. Als je een stap verder wilt gaan, voeg dan een lepeltje sole (zeezout opgelost in water) toe.
Tip 2: Extra water drinken bij lichamelijke inspanning
Als je bijvoorbeeld een stevige wandeling gaat maken, gaat sporten of zwaar werk gaat verrichten, drink dan vooraf voldoende water. Hierdoor voorkom je dat je door te transpireren tekort komt.
Tip 3: Zet alvast water voor de hele dag klaar
Er zijn verschillende methoden om uit te rekenen hoeveel water je ongeveer per dag zou moeten drinken om tekorten te voorkomen. Gemiddeld komt het neer op 1,5 – 2 liter puur water per dag. Het woord ‘puur’ heb ik bewust gebruikt. Koffie, thee, frisdrank of sterke drank hoort hier niet bij. Het helpt als je van tevoren flessen met water klaar zet, zodat je weet hoeveel je drinkt.
Tip 4: Compenseer koffie, thee. sterke drank en chocolade
Cafeïne en alcohol werkt vochtafdrijvend. Cafeïne zit alleen niet in kruidenthee en pure chocola (meer dan 80%). Als je de cafeïne en alcohol niet kunt laten staan, compenseer dan ieder kopje of glas met een 1 of 2 extra glazen water. wist je overigens dat voor een glas cola of andere frisdrank je meer dan 20 glazen nodig hebt om het zuur in de frisdrank te neutraliseren?
PROOST!
Bronnen:
Guido van Mierlo “Water, een bijzonder fenomeen”
Dr. F. Batmanghelidj “Je bent niet ziek, je hebt dorst!”
Andreas Moritz “De vier meest voorkomende ziekteoorzaken”
Deepak Chopra “Volop energie!”
David Wolfe “Langer leven”
Reageer en deel
Drink jij wel eens water op een dag? En hoeveel? Reageer hieronder. Ik nodig je uit om dit blog ook te delen met anderen.
Ik doe iedere dag weer een poging 2 liter water te drinken. Echter het lukt niet altijd. Vooral als ik veel van huis ben,sanitaire stops.
Die 1,5 tot 2 liter water is een indicatie, niet een norm hoor Marianne. Als je merkt dat je er fitter van wordt dan is het helemaal top. Vaker naar het toilet is inderdaad een nadeel. Extra tip is om aloe vera toe te voegen aan het water om de mineralen die de wc in gaan weer aan te vullen.
Ik drink sowieso een liter kraanwater per dag en ook een grote kan groene thee (Zonnatura). Is groene thee maken van kraanwater ook OK?
Hallo Jolanda, groene thee drinken is prima. Realiseer je wel dat het ook theïne bevat. Vergelijk het effect hiervan met ongeveer de helft van de cafeïne die in een gemiddelde kop koffie zit. Dus mijn advies is om de groene thee niet mee te tellen in de 1,5 tot 2 liter water die aanbevolen wordt.
Dat water drinken gezond is wist ik, maar dat het zó belangrijk is voor je gezondheid niet!
Na deze informatie ga ik mezelf toch weer aanwennen om die 2 kannen water ’s ochtends klaar te zetten.
Super plan Tilly! Ben benieuwd wat je ervan gaat ervaren.
Goh, wat nieuw voor me is, omdat ik de link nog niet gelegd had is dat pure chocolade net als koffie vanwege de aanwezige caffeïne water uit je je lichaam onttrekt. Ik neem dagelijks 80% chocola als oppepper tussendoor. Omdat mijn lijf heel heftig op koffie reageert gebruik ik dat nooit meer; gister kreeg ik een mokka-ijsje en ik had me niet gerealiseerd dat het een koffievariatie is en voelde me 5min later echt slecht, balen! Het zou of/en evt. ook een reactie op de hoeveelheid suiker kunnen zijn.
Als tegenover één kop koffie 1-2 glas water staat…..Kun je me vertellen hoeveel water tegenover hoeveel gram chocolade moet staan?
Wat ik ervan weet is dat in zo’n hoog % cacao het cafeïne gehalte beperkt is als je het vergelijkt met koffie. Misschien heb je wat aan deze site http://www.koffieengezondheid.nl/algemeen/nieuws/pers/item/595-cafeinetabel. Het hangt af van de soort boon en het fabricageproces. Mijn lichaam reageert zelf heel snel op pure chocola met hoofdpijn. Al bij een halve reep merk ik het. Is dat antwoord op jouw vraag, Maria?